Barion Pixel

Rágómaki – hatékony segítség a fogzás okozta fájdalom enyhítésére

2023. 03. 14. | Fogzás, Termékek | 0 hozzászólás

Vannak babák, akik komolyabb tünet és fájdalom nélkül átvészelik a fogzási időszakot, de jellemzőbb, hogy megviseli őket. A szülők számára talán a legkeményebb korszak ez. Átugrani, felgyorsítani nem lehet, csak túlélni. Cikkünkben összegyűjtöttük a témával kapcsolatos tudnivalókat, és pár hasznos tippet és terméket is ajánlunk.

A tejfogak megjelenése

A fogzás egy olyan folyamat, mely a fogcsírák mozgásával, növekedésével kezdődik, majd a fogínyt áttörve bújnak ki a fogacskák. Minden baba más, és más, teljesen természetes, ha két azonos korú gyermek más fejlődési szakaszban tart. Ugyanez igaz a tejfogak megjelenésére is. Változó mikor kezdődik a fogzás, és a sorrend sincs kőbe vésve. Akár 4 hónapos korban is elkezdődhet, de az is teljesen normális, ha 11 hónaposan bújik ki az első fogacska. Iránymutatásként az alábbi ábra szemlélteti, hogy általában mikor és melyik tejfogak jelennek meg.

A tejfogak kisebbek, fehérebbek, laposabbak és oválisabbak, mint a későbbi fogak. A tejfogak idővel kiesnek, kb. 6 éves kortól kezdik el leváltani a maradandó fogak, amelyek már egy életre szólnak. A gyermek egészséges fogazatának kialakulásában fontos szerepet játszik a tejfogak megjelenése és egészsége. Éppen ezért fontos, hogy a szülők már az első tejfog megjelenésekor ismertessék meg gyermekükkel a fogkefét, és kezdjék el szájhigiéniájának gondozását.

A fogzás jellemző tünetei

Számos jel utalhat a fogzásra. Ha figyeljük kisbabánk jelzéseit, idővel már egyre tapasztaltabbak leszünk, és már az első jeleknél csillapítani tudjunk a fogzással járó kellemetlen érzéseket. Legjellemzőbb tünetek:

  • arc kipirosodása
  • intenzív nyáladzás, kiütések a száj körül
  • duzzadt, élénkebb színű íny
  • nyugtalanság, nyűgösség, sírósság
  • hőemelkedés
  • gyakori éjszakai ébredés (legtöbbször hirtelen felsikítással)
  • étvágytalanság
  • fülpiszkálás
  • ritkább esetben orrfolyás, hasmenés

 

A fogzás tüneteinek csillapítása

A fogzás folyamata a fogcsírák növekedésétől az összes tejfog kibújásáig tartó folyamat. A tünetek csillapítására elsősorban helyi gyulladáscsökkentő, nyugtató gélek alkalmazása, az íny hűtése rágókával, a baba figyelmének elterelése és sok szeretgetés, összebújás javasolt. Ha nagyobb fájdalmat észlelünk, és a helyileg alkalmazott gélek nem tűnnek hatásosnak, adhatunk fájdalomcsillapító szirupot a babának.

Hatásos lehet a hűthető rágóka, amit használat előtt hűtőszekrénybe helyezve hűthetünk le, a hideg megnyugtatja a baba fogínyét. Vigyázzunk, hogy ne adjuk neki fagyottan, és figyeljünk rá, hogy ha nagyon szétrágta cseréljük le, mielőtt kifolyik belőle a folyadék.

Ha a pici engedi, ujjra húzható fogdörzsölővel megmasszírozhatjuk az ínyét, ami enyhítheti a viszketést. A MAM 3 hónapos kortól használható masszázs fogkeféje szintén hatásos lehet, ráadásul a baba teljesen biztonságosan odanyúl vele, ahol a legjobban érzi a viszketést.

A nagy sikerű Rágómaki

Gyermekünk születése előtt valószínűleg sosem hallottunk róla, a legszükségesebb dolgok beszerzése után kutatva viszont egyre több helyen találkozhatunk a Rágómakival és előnyeivel. A Rágómaki a kisbabák fogzás okozta fájdalom enyhítésére lett kifejlesztve, emellett szórakoztató, igazi kis baráttá válhat.

Már 3 hónapos kortól használható, egyedi formája tökéletesen alkalmazkodik a kis kezekhez, az ínyhez és a fogakhoz. Az ergonomikus forma megkönnyíti a hátsó őrlőfogak elérését – ami azt jelenti, hogy nincsenek megharapott ujjak! Közvetlenül a fájdalom forrásához eljutva segít megnyugtatni a sajgó ínyt, miközben fejleszti gyermeked motorikus képességeit. A fogzási fájdalmat csillapító gél vagy granulátum bemasszírozásában is segít, csak vidd fel a Rágómaki fejére, és segíts a babádnak bemasszírozni oda, ahol éppen fáj. Egészen 3 éves korig ajánlott, ráadásul segít felkészülni a fogkefe használatára is.

A Rágómaki BPA mentes anyagokból, BioCote® antimikrobiális technológiával készült, hogy távol tartsák a kórokozókat, így higiénikusabb és tisztább, mint bármely más hasonló termék a piacon. FDA és CE tanúsítvánnyal rendelkezik. Mosogatógépbe tehető vagy sterilizáló készülékkel is fertőtleníthető.

A Zsiráf Babaáruház webshopjában most 11 vidám színben érhető el. Csapj le rá még ma!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Nyugi, az e-mail címed nem tesszük közzé az oldalon, csak ellenőrzési célra kérjük be.

Kosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása