Barion Pixel

A 6-9 hónapos baba fejlődési szakaszai és játékos fejlesztése

2024. 02. 18. | Fejlesztés, Játékok, Termékek | 0 hozzászólás

Az 6-9 hónapos csecsemők fejlődése és játékos fejlesztése rendkívül fontos az optimális fejlődésük és kognitív képességeik támogatása érdekében. Ebben az időszakban a baba számos új készséget és képességet fejleszt ki, és érzelmi kapcsolatokat épít a körülötte lévő emberekkel.

Fejlődési pontok a baba életének 6-9 hónapjában 

  • Motoros készségek: Ebben az időszakban a baba egyre inkább fejleszti az izomzatát és koordinációját. Előfordulhat, hogy már tud fordulni mindkét irányba, és próbálkozhat a kúszással vagy más módon a helyváltoztatással. A baba számára fontos, hogy biztosíts olyan biztonságos térkörnyezetet, ahol felfedezheti ezeket a mozgásformákat. Az Asalvo XXL játszószőnyeggel kényelmes és biztonságos játékteret alakíthatsz ki a gyermekednek, a lakás bármelyik részében. Csúszásgátló és vízálló felülettel rendelkezik, jól támasztja a gyermeket, és nagyon nehezen mozgatható.

1. ábra: Asalvo XXL játszószőnyeg

  • Kommunikáció: A 6-9 hónapos babák egyre inkább kommunikálnak, hangokat adnak ki és kifejezik az igényeiket. Felismerhetik a saját nevüket, és reagálhatnak rá.
  • Érzékszervek fejlődése: A látás, hallás, tapintás és egyéb érzékszervek továbbfejlődnek. A baba egyre jobban észreveheti a körülötte lévő tárgyakat, embereket, és aktívan részt vesz a felfedezésükben. Külső hangok felé fordul, és tiltakozhat, ha elveszik a játékát.
  • Táplálkozás és étkezés: A baba 6 hónapos korától fokozatosan bevezetésre kerülnek a gyümölcs- illetve zöldségpürék. Kezdetben napi egyszer kínáld ezeket, lehetőség szerint pedig szoptasd tovább kisbabádat. A hetedik hónaptól már kínálhatod főzelékkel, később pépes ételekkel és durvára passzírozott ínyencségekkel.
  • Szociális fejlődés: A baba egyre több időt tölt ébren, és egyre inkább kezdi megérteni a társas interakciók jelentőségét. Mosolyog, játszik és reagál az emberek arckifejezéseire és hangjaira. Különbséget tud tenni ismerős és ismeretlen között. A hetedik hónap körül egyre inkább szeretné megszólítani az őt körülvevőket, főleg anyát és apát.
  • Önállóság: A 6-9 hónapos babák egyre inkább érdeklődnek környezetük iránt, és önállóbbak lesznek a felfedezésükben. Elejtett dolgokat keresnek, távolabbi tárgyak eléréséért küzdenek, marokkal felveszik játékaikat.

 

Játékos fejlesztések otthon 

A baba játékos fejlesztése otthon számos fontos előnnyel jár, amelyek közvetlen hatással lehetnek a gyermek fejlődésére és jólétére. Lehetőséget ad a sokoldalú fejlődésre és tanulásra, miközben erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot és biztosítja a biztonságos és ösztönző környezetet a gyermek számára.

Érintés és tapintás 

A baba érzékszervei aktívan fejlődnek, ezért fontos, hogy különböző textúrájú játékokkal (pl. puha plüssállatok, különböző szövetek) és érintőkönyvekkel (amelyek különböző felületeket és formákat mutatnak) találkozzon.

A Little Dutch plüss kockák a kicsik figyelmét hosszú időre lekötik és fejleszti a szem-kéz koordinációt. Puha, csörög, zörög, és egy kis tükör is található rajta. Miközben magát nézegeti benne, nevezd meg a baba testrészeit és mutasd is meg neki. Ezzel a látásán és a hallásán kívül az értelmi képességét is fejlesztheted. A kockákat később egymásra is pakolhatja, megtanulhatja a rajta lévő formák neveit, utánozhatja hangjukat, így hosszú távon a kedvenc játékok között szerepelhet.

2. ábra: Little Dutch plüss kockák – tengerész

Éneklés és dúdolás 

A zene és az éneklés nagyszerű módja annak, hogy stimuláld a baba hallását és érzelmi fejlődését. Különböző dallamokat énekelhetsz, és lehetőség szerint különféle hangszereket is bemutathatsz neki. Hallásának trenírozása érdekében töltsön a baba minél több időt társaságban. Hangokat, szótagokat már jól képes utánozni, így nem csak a hallása, de a beszéde is kitűnően fejleszthető. Ebben a korban már elkezdhetnek ismerkedni az állatok hangjaival, amihez támogatást nyújthat a Little Dutch állatos, hangos puzzle. Ha még beilleszteni nem is tudja a formákat, hangutánzó szavakkal azonosíthatja be az állatokat.

3. ábra: Little Dutch állatos hangos puzzle

Rugalmas játékok 

Olyan játékokat válassz, amelyek sokoldalúak és alkalmazkodnak a baba fejlődéséhez, többféle módon manipulálhatók. Ilyen lehet bármelyik plüss állat vagy baba és a különféle építőkockák is. Értelmi fejlődését legkönnyebben úgy fejlesztheted, ha folyamatosan beszélsz hozzá. A babák ebben a korban már értelmezik a kérés fogalmát, így amikor felé nyújtasz egy állatot vagy egy babát, kérdezd meg, hogy szeretné-e. A Little Dutch activity spirál vidám játék babakocsira, hordozóra, kiságyra, ami fejleszti gyermeked készségeit.

4. ábra: Little Dutch activity spirál – Little Farm

Könyvek és interaktív játékok 

Az interaktív könyvek és játékok lehetővé teszik a baba számára, hogy felfedezze a színeket, formákat és különböző tárgyakat. Olyan könyveket válassz, amelyekben különféle textúrák, csörgők, tükrök vagy mozgó részek találhatók. Fontos, hogy ebben az időszakban ne legyen előtte sok játék. A túl sok inger érdektelenné teheti a babát, könnyen elveszhet felfedezési kedve. A Nattou plüss játszószőnyegei kiváló minőségű, puha, plüss anyagból készültek. Segít a baba érzékszerveinek és mozgásának a fejlődésében. Figurái és az állvány pedig leszedhető.

5. ábra: Nattou plüss játszószőnyeg

Mozgásfejlesztő játékok

Olyan játékokat kínálj, amelyek segítik a baba mozgásfejlődését és erősítik az izmait. Ezek lehetnek például kúszópályák, járókák, vagy játékok, amelyek mozgásra ösztönzik a babát. A babák átlagosan az 1 éves szülinapjuk körül teszik meg első lépéseiket, de egy multifunkciós járássegítő már a 8-9 hónapos piciket is lekötik. 4 fajta, élénk színű készségfejlesztő játék található rajta, így igazán szórakoztató, miközben segíti a finommotorikus készségek fejlődését. Később pedig a járástanulásban játszhat fontos szerepet.

6. ábra: Multifunkciós fa járássegítő

Zajkeltő eszközök 

Sok szülő igyekszik kerülni a zajos, hangos játékokat a lakásban, pedig ezeknek is kiváló fejlesztő hatása van. A kukucsjáték nem csak a memóriáját fejleszti, de az ok-okozati összefüggéseket is elmélyíti. A baba játék közben megérti, hogy a dolgok akkor is ott vannak, ha azokat nem látja. Ugyanezt a képességet fejlesztik a zajkeltő eszközök is. Bátran adj a kezébe ilyeneket, hogy kedvére csapkodhasson. A Little Dutch xilofon szórakoztató, fa hangszer, ami leköti a gyermekek figyelmét és elvarázsolja őket a zene világába. Minőségét tükrözi, hogy bababarát, vízbázisú festékkel kezelt.

7. ábra: Little Dutch xilofon

Fontos megjegyezni, hogy minden baba más ütemben fejlődik, így figyelj saját gyermekedre és alkalmazkodj az ő egyéni igényeihez és képességeihez. Emellett mindig tartsd szem előtt a biztonságot, hogy elkerüld a baleseteket, sérüléseket.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Nyugi, az e-mail címed nem tesszük közzé az oldalon, csak ellenőrzési célra kérjük be.

Kosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása