Barion Pixel

Hozzátáplálás egyszerűen és kreatívan

2023. 10. 11. | Egészség, Hozzátáplálás, Termékek | 0 hozzászólás

A csecsemők 6 hónapos koráig kizárólag az anyatejes táplálást javasolják, de ezt követően a baba 1 éves koráig is döntő szerepe lehet az anyatejnek. A gyermek későbbi egészségét, életminőségét tekintve a második félévben jól felépített hozzátáplálás, majd az azt követő egy-két év döntő fontossággal bír. Mai cikkünkben ismertetjük a hozzátáplálás részleteit és az új élelmiszerek bevezetési lépéseit.

Hozzátáplálási módszerek 

Több ismert mód létezik, de a két legelterjedtebb a pürés és a falatkás hozzátáplálás, esetleg ezek ötvözete.

  • Pürés, kanalas hozzátáplálás

A kóstoltatás pürésített ételekkel, kanál segítségével kezdődik, majd az elkövetkező néhány hónapban fokozatos a darabos ételek bevezetése. Az ételekkel először pürésített zöldség vagy gyümölcs formájában találkozik a baba, melyet szükség szerin anyatejjel vagy tápszerrel lehet hígítani. Ezután hétről hétre, hónapról hónapra egyre sűrűbbre készíthetőek az ételek. Körülbelül 8 hónapos kortól megismertethetjük a puha, vagy puhára párolt, kézbe fogható falatokkal is babánkat.

  • BLW, azaz falatkás hozzátáplálás

Az utóbbi időben egyre népszerűbb a családok körében a BLW, melynek során nem püré állagban kínáljuk az ételt a babának, hanem szilárd, de kellően puha, könnyen kézbe vagy szájba vehető falatok formájában. A baba itt a rágást tanulja meg előbb, utána a nyelést. Maga szabályozza miből és mennyit eszik (az elé tett tányérról). A későbbiekben jobban érzékeli az éhség és a jóllakottság jeleit. Nagy eséllyel a BLW-s babák később kevésbé lesznek válogatósak.

Általánosságban elmondható, hogy a hozzátáplálás sikeressége nem függ a választott módszertől. Sokkal fontosabb a nyugodt légkör megteremtése, a változatos étkezés és a példamutatás.

Szükséges gépek, eszközök

Ha korábban is magabiztosan mozogtál a konyhában, akkor nem biztos, hogy új konyhai eszközökre lesz szükséged. Viszont a hozzátáplálás megkezdéséhez pár új kiegészítő a babának, biztos, hogy a segítségedre lesz.

Konyhai eszközök 

A legegyszerűbb és legfontosabb eszköz: az almareszelő, ugyanis ezzel egészen finom állagúra törheted a gyümölcsöt. De emellé érdemes beszerezni egy kis kézi reszelőt is a sajtoknak, gyümölcsöknek, amit könnyű tisztítani, és bárhová magaddal vihetsz. Kiváló kiegészítője lehet egy hámozó, melynek segítségével vékonyabban és gyorsabban hámozhatod meg az élelmiszereket.

A botmixer sok háztartás alapját képezi, sokoldalú, kényelmes és könnyen tisztítható. A hozzátáplálás időszakában gyakori társad lesz, hiszen alkalmas főtt vagy nyers zöldség, hús pépesítésére, keverésére.

A műanyag tárolók nagy segítségedre lesznek, hiszen gyakran több adag ételt készítesz majd egyszerre. Tárolhatod bennük az alapanyagokat, kiporciózhatod az elkészült ételt, és fagyasztásra is tökéletesek. Ha a szoptatás során használtál műanyag, anyatejtároló poharat, ezek a későbbiekben is megfelelnek, vagy választhatsz nagyobb űrtartalmú ételtároló poharakat.

1. ábra: Philips Avent Ételtároló és Etetőszett

Szintén praktikus lehet egy párológép vagy párolóbetét, hogy a legkíméletesebb módon tudd elkészíteni babád ételeit. Egyszerre több adag is készíthető velük, amivel rengeteg időt spórolhatsz.

Etetőszék 

A hozzátáplálás során a megfelelő etetési pozíció igen lényeges, ez biztosítja, hogy a baba kényelmesen, biztonságosan üljön etetés közben. Ha korábban kezditek a hozzátáplálást, mint ahogy a baba biztosan ül, vedd az öledbe, tartsd egyenesen, amíg eteted. Sokan a hordozót használják a kezdeti időben, de a védőnők óva intenek tőle, mert a pici nem függőleges helyzetben van, így a falat könnyen a torkára csúszhat.

Webáruházunk széles etetőszék kínálata között biztosan megtalálod a számotokra legmegfelelőbbet.

  • Étkezőszékre helyezhető etetőszék: A CAM Smarty etetőszék 6 hónapos kortól egészen 3 éves korig használható. 3 pontos biztonsági övvel, csúszásmentes lábakkal és 4 állítható magassággal látták el. Extraként ultra kompakt méretűre csukható, és hordozótáska is jár hozzá.

  • Asztallapi etetőszék: A Chicco asztallapi etetőszék 360°-ban forgatható, ezáltal a legmegfelelőbb pozíció beállítható etetés közben. 6 hónapos kortól 15 kg-ig használható. Dupla zárószerkezettel van ellátva, így a szék tökéletesen illeszkedik az asztalhoz. Csúszásmentes gumiszorítók biztosítják a maximális tapadást az asztal felületére.

  • Kisszékké alakítható etetőszék: A Kikkaboo Woody etetőszék csúszásgátlós falábakkal készült trendi, mégis praktikus etetőszék. Maximum 36kg-ig használható. 5 pontos biztonsági övvel, műanyag tálcával, fa lábtartóval és ökobőr üléshuzattal látták el.

  • Évekig használható etetőszék: A Kinderkraft Enock fa etetőszék együtt nő a gyermekkel, átalakítható, így 10 éves korig is használható. Lábtartója (4 db etetőszékhez és 3 db étkezőhöz) és magassága (5 pozícióban) állítható.

Evőeszköz, étkészlet, előke 

Már a hozzátáplálás előtt szerezd be a szükséges alapfelszereléseket babád számára. Kezdetektől használj neki szánt tányérokat és evőeszközöket. A piacon lévő kínálat elég széles, találjátok meg a nektek legjobban megfelelőt!

Az első időszakban az etetőkanál lesz a legfontosabb eszközötök, hiszen a baba még nem eszik önállóan. Válassz puha, szilikon, flexibilis, hőérzékelős, elasztikus, csúszásgátlós vagy speciális kialakítású termékeink közül.

Az első naptól kóstoltasd a neki szánt tányérból, amit hamar fel fog ismerni, és összeköti majd az étkezéssel. Amikor elkezd kísérletezni az önálló étkezéssel, válasz kiváló minőségű, puha, rugalmas szilikonból készült, csúszásgátlós tapadókorongokkal ellátott tányérokat, mint a Nattou étkészletei.

3. ábra: Nattou szilikon étkészlet

A kezdeti időszak bizony maszatolással, kiköpött, eldobott falatokkal és sok takarítással jár. Egy tépőzáras, vízálló előke könnyen tisztítható, lemosható, és megvédi a gyermek ruháját az evés közben keletkező szennyeződésektől. Szerezz be pár cuki mintával ellátott darabot, amiket gyermeked megkedvelhet.

4. ábra: Babyono Előke (frottír/vízálló)

Receptek 

Bármilyen gyakorlott is vagy a konyhában, a hozzátáplálás megterhelheti a kreativitásodat. Minden nap többször finom, változatos és tápláló ételt rakni a gyermek elé, sokszor a leggyakorlottabb édesanyáknak is fejtörést okoz. Az internet nagy kincs, de egy jól választott könyv még nagyobb segítség lehet. Előre megtervezheted a menüt, bejelölheted a kedvenceket és a kevésbé népszerű ételeket is. Sok értékes és igazán hasznos könyvet találsz a témában a könyvesboltok polcain, válaszd ki a hozzád legközelebb állót!

A megfelelő időpont a hozzátáplálás elkezdésére 

A baba korán kívül az alábbi fejlettségi jelek jelzik, hogy a baba érett a hozzátáplálásra:

  • rágó mozdulatokat végez
  • biztosan tartja a fejét
  • segítséggel biztonságosan ül
  • nem tolja ki nyelvével az ételt, ha a szájába teszed
  • tárgyakért nyúl, szájához emeli őket
  • érdeklődően nézi, ha ti esztek

 

A leggyakoribb hibák a hozzátáplálás során 

  • Összehasonlítás más babákkal: Ahogy gyermekünk fejlődésének minden pontjára, így a hozzátáplálására is igaz, hogy hasonló korú babáknál nagy eltérések lehetnek. Figyeld babádat, az igényeit és hallgass anyai ösztöneidre! Más édesanyák hasznos tippjeit kipróbálhatod, de tartsd szem előtt, hogy a hozzátáplálás nem verseny.
  • Túl korai kezdés: Az Európai Gyermek-gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság Táplálkozástudományi Bizottság (2017-es állásfoglalásában) nem javasolja a csecsemők 4 hónapos kor előtti hozzátáplálását akkor sem, ha a baba tápszert kap. Többek között fokozódhat az ételallergiák kialakulásának kockázata.
  • Túl sokáig kap pürét: Ha belejöttünk a pürés táplálásba, könnyű „belekényelmesedni”, viszont ahogy egyre több foga lesz a babának, fontos, hogy bővítsük a kínálatot a szilárdabb, ínnyel is szétnyomható falatokkal.
  • Hirtelen váltások: Mindig hagyjunk elég időt a babának, hogy megszokja az új ízeket, új állagokat. Törekedjünk a fokozatosságra és kínáljuk többször az adott ételt.
  • Veszélyes falatok: Amíg a baba nem tanul meg rágni, nyelni, kerüljünk el pár ételt: virslikarika egyben, koktélparadicsom, egész kukorica, szőlő, magvak egészben, mogyoróvaj, nyers alma, répa. Próbálkozzunk velük kezdetben darálva, apróra vagy keresztbe vágva.

 

Mivel kezdd a hozzátáplálást? 

  • Egyszerű pürék: kezdd egyféle hozzávalóval, és haladj lassan, hiszen babádnak minden íz, illat és állag új lesz. A mennyiségre egyelőre nem kell figyelned, ismertess meg vele minél több alapanyagot, ízt. Egyszerre csak egy új ízt vezess be, és kínáld 3 napon át, így könnyen kiderül, ha esetleg valamire érzékeny vagy allergiás.
  • Kombinált pürék: 7-8 hónapos kor körül, a bevezetett zöldségeket és gyümölcsöket kombinálhatod egymással. A pürét kiegészítheted hússal, hallal, sajttal vagy joghurttal. Indulhat a gabonafélék bevezetése is: zab, rizs, bulgur, quinoa, kuszkusz.
  • Darabos ételek: 9-10 hónapos kor körül érdemes bevezetni a szilárdabb ételeket. Továbbra is adhatod babádnak a bevezetett ételeket, amiket kiegészítesz kézbe fogható falatokkal.

Onnantól, hogy babád kézbe veszi és megrágja az ételeket, már egyre kevesebbszer kell neki külön főznöd, ha a család többi tagja kiegyensúlyozottan és tudatosan táplálkozik. A tízóraik és az uzsonnák viszont legyenek kifejezetten a babának készítve, bolti késztermékek helyett csinálj házi müzli szeletet, almás-répás zabmuffint, banános babakekszet, vagy bármit, ami tápláló és a kicsi szívesen fogyasztja.

Tekints a hozzátáplálásra egy új, izgalmas kihívásként, hallgass anyai ösztöneidre, figyeld babád jelzéseit, és ne félj tanácsot kérni! Ha pedig minőségi, praktikus kiegészítőkre van szükséged, keresd a Zsiráf Babaáruház webshopját, vagy térj be az üzletbe, ahol kedves és szakértő kiszolgálás vár!

 

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Nyugi, az e-mail címed nem tesszük közzé az oldalon, csak ellenőrzési célra kérjük be.

Kosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása