Barion Pixel

Mikor adjunk kanalat a baba kezébe? Minden a hozzátáplálásról, a megfelelő kiegészítőkről és a legjobban bevált termékekről

2022. 11. 20. | Egészség, Termékek | 0 hozzászólás

A szülők számára nincs fontosabb annál, hogy gyermekük egészségesen fejlődjön és növekedjen. Kezdetben az anyatej, annak hiányában a tápszer biztosítja a gyermekeknek a szükséges tápanyagokat, majd kezdetét veszi egy izgalmas időszak: a hozzátáplálás. Hogyan vágjunk bele? Milyen kellékeket szerezzünk be? Milyen jeleket figyeljünk gyermekünk étkezési fejlődésénél? Mai cikkünkben ezekre adunk válaszokat.

Az első szilárd falatok

Az UNICEF és a WHO ajánlása szerint a hozzátáplálást ne kezdjük el a baba 4 hónapos kora előtt, de legkésőbb a hetedik hónapban akkor is kezdjük el megismertetni az ízekkel, ha az anyatej megfelelő mennyiségben termelődik. Ha nem elegendő az anyatej, vagy már egyáltalán nincs, és a baba anyatej-helyettesítő tápszerrel veszi magához a szükséges tápanyagokat, a védőnők a hozzátáplálást a babák 5 hónapos korában ajánlják elkezdeni.

Nincs szigorúan ajánlott sorrend az ételek bevezetésénél, először mégis érdemes a szezonális friss gyümölcsökkel kezdeni, majd jöhetnek a zöldségek és a gabonafélék. A legtöbb baba 6 hónapos kora körül már le tudja nyelni a pürésített ételt, amit kanállal adnak neki. Először csak kóstoltatjuk az ízeket a babákkal, de ha ügyes és nyitott rá, egy étkezést kiválthatunk, ami általában a tízórai. Egy fajta ételt kezdetben 3 napig adjunk neki, mielőtt váltunk, vagy mással kombináljuk, így ha esetleg allergiás reakciók jelentkeznek, azonnal fogjuk tudni, hogy melyik élelmiszerrel vigyázzunk. Ma már rengeteg kész bébiétel áll az anyukák rendelkezésére, de törekedjünk a friss alapanyagok beszerzésére, amit mi készítünk el gyermekünknek. Az alábbi táblázatból megtudhatod, itthon mikor melyik gyümölcsök és zöldségek a szezonálisak.

 

Alapkellékek a hozzátáplálás kezdetéhez

Sok édesanya a hordozóba csatolva kezdi el babájának adni az első falatokat, pedig annak dőlésszöge nem megfelelő, a baba nem függőleges tartásban van, ami veszélyes lehet, főleg a kezdeti próbálkozások alkalmával. Ha a baba még nem tud magabiztosan ülni, finoman ültessük az ölünkbe úgy, hogy lássuk az arcát, miközben tartjuk őt. Szabad kezünkkel pedig kényelmesen adhatjuk neki a falatokat. Ha eljött az idő, hogy a baba egyedül is magabiztosan ül, mindenképpen érdemes beszerezni egy etetőszéket, hiszen így az étkezések alkalmával végig biztonságban tudhatjuk gyermekünket és évekig jó hasznát vesszük majd. A Zsiráf Babaáruház széles étkezőszék kínálatában biztosan megtalálod a nektek megfelelőt. Választhatsz asztallapra szerelhetőt, összecsukhatót, pihenőszékké alakíthatót, étkezőszékre helyezhetőt, de olyat is, ami gyermekeddel együtt nő és 10 éves korig használható.

A konyhában szükséged lesz még egy kis konyhai mérlegre, hogy az adagokat pontosan ki tudd mérni, és egy botmixerre, hogy pillanatok alatt pürésíteni tudd babád ételét. Az előkéket se feledd, a hozzátáplálás sokáig egy igen maszatos dolog. Végül pedig jöhetnek a tányérok és az evőeszközök beszerzése.

Hogyan tanul meg egyedül enni a baba?

Bár szinte mindenre van szakértői ajánlás, sose felejtsük el, hogy minden baba más és más. A hozzátáplálás egy folyamat, miközben az anya és a baba is tanul. Semmit sem szabad erőltetnünk vagy siettetnünk, de figyelni és reagálni kell a kisgyermek jelzéseire. Nagyon fontos, hogy milyen étkezés-kultúrát lát tőlünk napról napra. Ha otthon mindig közösen étkeztek az asztalnál, megfelelő légkört teremtve, TV nélkül, jóízűen és jókedvűen, akkor a baba is ezt fogja mintának tekinteni. A kifejezetten babáknak készült tányérok és kanalak színükkel és formájukkal vidám hangulatot adhat az étkezéseknek. Webáruházunk kínálatában neves és megbízható márkák termékei közül választhatod ki a nektek megfelelőt.

Ha a pépes étkezés már zökkenőmentes és a gyermek elkezd rágni, pürésítés helyett nyomkodjuk össze villával a falatokat, és így kínáljuk neki. 10 hónapos koruk körül, már megfigyelik az ételeket, mielőtt szájukba veszik, később pedig kezüket nyújtják felé. Ilyenkor következhetnek a kézbe való falatok, a kifli, a babakeksz, a nuggets, a párolt zöldségek és a halrudacska.

Eljött a kanalazás ideje

10-12 hónapos korukban elkezdenek élénken érdeklődni a kanál iránt, amivel etetjük őket. Ekkor már biztosra vehetjük, hogy a baba készen áll, és szívesen kipróbálná az önálló kanálhasználatot. Mindig olyankor gyakoroljatok, ha nem siettek, adj időt neki, és vértezd fel magad a legnagyobb türelemmel, ugyanis sok takarítani valóval jár ez az időszak. A kicsinek viszont nagyon fontos ez a fajta önállóság a fejlődése során. Rendszeresen mutasd meg neki a megfelelő használatot, de engedd egymaga enni. Minél több lehetősége lesz egyedül kanállal enni, annál ügyesebb lesz. Addig viszont érdemes pár tapadós aljú tényért beszerezni, hogy étkezés közben ne csúszkáljon és a pici ne tudja kiborítani.

15 hónapos kora körül elkezdhettek megismerkedni a villával, finommotorikus készségei ekkorra még fejlettebbek lesznek. Viszont ne felejtsük el, hogy egy 1-2 éves gyerek bizonyos ételeket ezek után is kézzel fog enni, amivel semmi baj nincsen, ha közben egyre ügyesebben használja az evőeszközöket.

Milyen kanalat válasszak?

Ahogy sok más esetben, itt sincs konkrét ajánlás, babának és mamának együtt kell kitapasztalnia, hogy melyik lesz a megfelelő. A hozzátáplálás kezdetekor tökéletes lehet pár hőérzékelős, flexibilis darab. Sok édesanya először kis méretű evőeszközt ad babájának, ami csúszásmentes és speciális kialakításának köszönhetően illeszkedik a baba kezéhez. Mások abban hisznek, hogy a kezdetektől a normál evőeszközkészlethez hasonló darabokkal tanítják gyermeküket, hogy ne szokjanak hozzá a kis mérethez és később ne legyen gond annak leváltásával. Ez esetben praktikusak lehetnek a puha, flexibilis kanalak. Később pedig jöhetnek a Little Dutch gyönyörű, rozsdamentes acél darabjai, ami már valóban a felnőtt evőeszközkészletre hajaz.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Nyugi, az e-mail címed nem tesszük közzé az oldalon, csak ellenőrzési célra kérjük be.

Kosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása