Barion Pixel

A 4-6 hónapos baba játékos fejlesztése

2023. 09. 12. | Fejlesztés, Termékek | 0 hozzászólás

Egy baba születése utáni pár hónapban több száz kérdés cikázik a fejünkben, viszont ahogy telik az idő, a válaszok maguktól jönnek. A 4-6 hónapos csecsemők fejlődési területei jelentős mérföldköveket érhetnek el. Fontos tudni, hogy minden baba egyedi ütemben fejlődik, így ezek csak általános iránymutatók. Mai cikkünkben olyan tippeket és termékeket ajánlunk otthonra, melyekkel a babát játékosan lehet fejleszteni.

A 4-6 hónapos babák fejlődési területei 

Motoros fejlődés:

  • Hátukról hasukra fordulás és fordítva.
  • Felfelé tartják a fejüket, amikor hason fekszenek.
  • Kinyújtott karokkal próbálkoznak elérni körülöttük lévő tárgyakat.
  • Az egyenes tartás még nem alakult ki, tehát támasztás nélkül nem ülnek meg.

Érzékelés és érzékszervek:

  • Fokozott érdeklődés környezetük iránt.
  • Elkezdenek vizuális érzékeléssel aktívan keresni tárgyakat és arcokat.
  • Felismerik az ismert arcokat és hangokat.

Szociális és érzelmi fejlődés:

  • Mosolyognak és nevetnek válaszként az érzékszerveik által okozott ingerekre.
  • Egyre inkább kapcsolatot teremtenek a szüleikkel és más gondozókkal.
  • Megnyugtató hatásúak lehetnek az ismert hangok és simogatások.

Kommunikáció:

  • Hangosan nevetnek és kicsit hosszabb hangokat hoznak létre.
  • Próbálkoznak babanyelven „beszélni”, hangokat adnak, amelyek hasonlóak a beszédhez.
  • Kifejezőbben használják az arckifejezéseket, hogy kommunikáljanak.

Kognitív fejlődés:

  • Elkezdik megérteni, hogy a tárgyak továbbra is léteznek, még ha nincsenek is a látómezőjükben (objektumállandóság).
  • Érdeklődnek az olyan tárgyak iránt, amelyek mozognak vagy változnak.

Étkezés és alvás:

  • Fokozatosan kialakulnak a napirendek az evés és az alvás terén.
  • A táplálkozás során próbálkoznak a tejet vagy az első ételeket kortyolgatni, rágcsálni.

Játékos fejlesztés otthon 

Az otthoni játékos fejlesztés fontos része a csecsemők és kisbabák fejlődésének. Bár ez nem kötelező, kiváló közös program a mindennapokra, és egy lehetőség, hogy a baba veleszületett képességeit szinten tartsa, vagy tovább fejlessze. Összegyűjtöttünk néhány játékos és érdekes ötlet, amelyek segíthetnek a 4-6 hónapos babád fejlődésében:

Hason fekvő játék 

Tedd le a babát hason, és helyezz el körülötte különböző színes és különféle textúrájú játékokat. Például puha plüssöket, kemény műanyagot és szilikon rágókát. A baba egyrészt érdeklődve fogja megérinteni és vizsgálni ezeket, mellyel az érintési élményt fejleszthetjük, másrészt ez nyújtózásra készteti, így segítve a törzs-, a nyak- és a gerincizmok fejlődését. Ugyanezt kipróbálhatod tükörrel is, egyes babák élvezik a saját arcuk vagy a tükörben lévő tárgyak nézegetését. Ehhez használjatok puha, kényelmes, vidám mintákkal ellátott játszószőnyeget.

A Toyz játszószőnyegei poliéter habszivacsból készülnek, így kényelmes és biztonságos játékteret alakíthatsz ki a gyermekednek, a lakás bármelyik részében. Vízálló és csúszásgátló felülettel rendelkezik, ezáltal nagyon nehezen mozgatható használat közben. Könnyen tisztítható, és összehajtható, kis helyen tárolható.

1. ábra: Toyz játszószőnyeg – kétoldalas, összehajtható

Lógó játékok

Rögzíts olyan lógó játékokat a babakocsira vagy játszószőnyegre, amelyeket a baba könnyen elérhet. A babák szeretik figyelni a lógó játékokat, és próbálhatják megfogni őket, ami segít a finommotoros készségek fejlődésében. Emellett segíthetsz neki felfedezni a lábait, a játszószőnyegre rögzített játékokat lábbal is elérheti, próbáljon meg rugdalózni és megérinteni azokat. Ezekhez a játékokhoz kiválasztó választás lehet a Little Dutch játszószőnyegek egyike. Puha, kényelmes, részletesen kidolgozott, minőségi anyagokból készült, így biztosan sokáig szeretni fogjátok. A közös játék mellett kiváló alkalom nyílik a babáknak arra, hogy elkezdjék felfedezni az önálló játék lehetőségét is.

2. ábra: Little Dutch játszószőnyeg játékhíddal

Vizuális érzékek fejlesztése 

Ehhez a játékhoz használj egyszerű, színes képekkel és formákkal díszített kartonkönyveket. Ezek a könyvek segíthetnek a vizuális érzékek fejlődésében, és te is interaktív módon elmesélheted a képek alapján a történeteket.

Hallás és ritmusérzék fejlesztése 

Énekelj vagy játsz le a babának pár percnyi kedves zenét. A hangok segíthetnek a hallás és a ritmusérzék fejlődésében. A babák a harmadik hónaptól már igyekeznek utánozni a hallott hangokat, így verselj, mondókázz, mesélj neki, hallása és későbbi beszéde sokat fejlődhet ezek során. Szociális és kognitív fejlődése zenével, zenés játékokkal, szivacskönyvekkel, énekléssel kifejezetten jól fejleszthető. A Nattou plüss zenélő-forgó kiságyra rögzíthető, és számos típusban elérhető.

3. ábra: Nattou plüss zenélő-forgó

Baba masszázs 

A gyengéd masszázs segíthet a baba izomtónusának és vérkeringésének fejlesztésében. Használj enyhe babaolajat, és finom mozdulatokkal masszírozd meg a baba testét egy puha pelenkázó lapon. A CEBA pelenkázólapoknál a “COMFORT” megnevezés egy új technológiát foglal magában, mely alapja a vastagabb 3 cm-es szivacsréteg, a nagyobb kényelem, és erősebb PVC bevonat a tartósság érdekében.

4. ábra: Ceba Comfort pelenkázó lap

Babaúszás 

A babaúszás jótékony hatásairól már A babák játékos fejlesztése az első 3 hónapban című cikkünkben is említést tettünk. Sok babának tetszik a víz érintése és az úszás élménye. Erősíti az immunrendszert, lazítja az izmokat és ízületeket, segíti a szocializálódást és a koordinációs képességet.

De motorikus képességeinek megfelelő ütemben való fejlődését könnyen ellenőrizheted az esti fürdések során is. A vízben a baba pancsol, rúgkapál, tapossa a vizet, ezáltal ízületei lazábbá és mozgékonyabbá válnak. Tedd még izgalmasabbá az esti pancsolást pár izgalmas fürdőjátékkal. Ha kevesebbet mozog, időközönként megfeszíti magát, kérj egy gyors szűrésidőpontot, ahol megállapítják, hogy van-e izomtónus-probléma.

5. ábra: Badabulle Rigolos Catch fürdőjáték

Csipogó játékok 

A szem- és kézkoordináció fejlesztése egyre könnyebbé válik, hiszen a baba már képes tárgyakat megfogni. Válasszunk könnyű játékokat, mert izmai még nem elég erősek. Kislabdák, csörgők, kendők remek játszótársak lehetnek. Olyan játékokat is adhatsz a babádnak, amelyek csipogó hangot adnak ki, amikor rájuk nyom. Ez segíthet a baba érdeklődésének felkeltésében és a koordinációjának fejlesztésében.

6. ábra: Babyono plüss sípoló játék

Minden baba más, ezért figyeld meg, hogy melyik tevékenységek érdeklik a legjobban. Az otthoni játékos fejlesztés során a legfontosabb a türelem és az odafigyelés.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Nyugi, az e-mail címed nem tesszük közzé az oldalon, csak ellenőrzési célra kérjük be.

Kosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása