Barion Pixel

Szoptatás: kellő információval – nehézségek nélkül

2023. 02. 09. | Egészség, Szoptatás, Termékek | 0 hozzászólás

Sok várandós nő félelemmel tekint a későbbi szoptatásra, amin egyetlen dologgal lehet segíteni, ha felvértezzük magunkat a legtöbb információval, amit a gyermekünk kezdeti táplálásáról tudnunk kell. Ugyanis a szoptatás az egyik legörömtelibb, legtöbb boldogságot adó tevékenység a babának és az anyának, ne fosszuk meg magunkat ettől, mások negatív élménye miatt. Mai cikkünkben igyekszünk a legtöbb információhoz juttatni a szoptatásról, hiszen ez nem ösztönös, hanem tanulható.

Az első szoptatás

Kórházanként eltérő lehet, hogy a megszületést követően hol, és mennyi idő múlva van lehetőség az első szoptatásra. Vannak helyek, ahol a szülést követően a baba és az anya bőrkontaktusban maradhat, nem választják szét őket, egy kis időre sem. Van, ahol az édesanya már a szülőszobában elkezdheti a szoptatást, ami azért nagyon fontos, mert az újszülöttnek az első harminc percben a legerősebb a szopóreflexe.

Ha az élet úgy hozza, hogy a babát császár-metszéssel segítik világra, akkor sincs semmi gond, hiszen amíg a műtét zajlik, az édesapa egy pihenőszobában megkapja az újszülöttet, vele lesz szőrkontaktusban addig, amíg az édesanya meg nem érkezik, ott viszont azonnal lehetőség van az első szoptatásra. Érdemes erről részletesen tájékozódni a kórházban, hogy ne érjen minket meglepetés, pontosan legyünk felkészülve, mi miután következik majd.

Egy olyan mellszívót, ami stimulál és masszíroz is, érdemes bekészíteni a kórházi táskába. Ha a tejbelövellés hamar megtörténik, de a baba még csak keveset tud szopni, és a tej nem tud kiürülni, a tejcsatorna elzáródhat, ami csomót eredményezhet a mellben. A BabyOno Natural Nursing elektromos mellszívó egyedülálló háromfázisú rendszerrel és 10 szívóteljesítménnyel rendelkezik:

  • szívást indító, ingerlő masszázs,
  • szívást indító, ingerlő masszázs és az anyatej leszívása,
  • az anyatej leszívás

Nézd meg webáruházunk széles elektromos és kézi mellszívó kínálatát, és válaszd ki a neked legmegfelelőbbet!

A gyermekágyi időszak

A szülés után rádöbbenünk, hogy bármennyire is tájékozódtunk, egy gyermek érkezésére nem lehet eléggé felkészülni. Az anyában ilyenkor rengeteg érzés és kérdés kavarog, a végtelen boldogság és a tanácstalan aggodalom folytonos körforgásban váltja egymást. Ehhez pedig a szoptatás kezdeti nehézségei miatt, fizikai fájdalom is párosulhat. Míg megindul a tej, és az anya melle hozzászokik a szoptatáshoz, majd a napi többszöri szoptatás fizikailag és lelkileg is kimerítő lehet. A mellbimbó bőre tele van idegvégződésekkel, ezért a szoptatási időszak elején keletkező apró sérülések kellemetlen érzéseket válthatnak ki.

Ha bőrünkre általában is jellemző a szárazság, érdemes már a várandósság alatt puhítani, hidratálni a mellbimbót, felkészítve ezzel a későbbi intenzív igénybevételre. Válasszunk 100%-ban tiszta HPA lanolin bimbóvédő krémet. A Lansinoh bimbóvédő krém egyedülálló tulajdonsága, hogy a sebes bimbó nem heggel gyógyul, mert a HPA lanolinnal bekent terület alatt megmarad a nedvesség.

Érdemes olyan krémet választani, amit nem kell szoptatás előtt lemosni. Legyen íztelen, szagtalan, adalékanyag- és tartósítószermentes.

Előtej az immunrendszer erősítéséért

Az előtej a szülés utáni napokban termelődik, de előfordul, hogy már a várandós időszakban megjelenik. A WHO, az Egészségügyi Világszervezet a baba első „védőoltásának” tartja, mert erősíti a kicsi immunrendszerét. Állaga sűrű, színe sárga, és mindössze pár csepp termelődik belőle, így kiváltképp fontos, hogy a baba időben kapjon belőle. Az 1. napon a baba gyomra 5-7 ml, így már ez is megtölti a pocakját. Emellett segít a külvilághoz való alkalmazkodásban, segít megtisztulnia a magzatszuroktól, és az első széklettől.

Tejbelövellés

A 2. és az 5. nap között indul be a tejtermelés. Ilyenkor a mell feszülhet, fájhat, ugyanis a tejbelövellés fokozott véráramlással, duzzanattal is jár. Ezen a legkönnyebben a baba gyakori mellre helyezésével segíthetünk. Ha a babánk valamiért nem akar, vagy nem tud az anya mellén keresztül táplálékot magához venni ebben az időszakban, segítségül hívhatjuk mellszívónkat. De a masszírozás és a meleg mellpárna is csökkentheti a mell túlfeszülését.

A Lansinoh theragyöngy mellpárna melegítve és hűtve is használható. Felszabadítja az elzáródott tejcsatornát, tejelválasztás megindítására és a tej áramlásának biztosítására is megoldást nyújt.

Honnan tudjuk, hogy elegendő tejünk van?

Fontos, hogy bízzunk magunkban, anyai ösztöneinkben, és abban, hogy tudunk szoptatni! Ha csecsemőnknek naponta 6-8 pisis pelenkája van, aktív, élénk, és súlya megfelelően gyarapodik, nyugodtak lehetünk. Testünk ebből a szempontból is csodálatos, hiszen normális esetben annyi anyatejet termel, amennyire a picinek szüksége van.

Tejtermelésünk csökkenésének számos oka lehet, amit már az első alkalommal érdemes kideríteni, amikor a pici nem jut elég táplálékhoz egy adott étkezés során. A cumi és a cumisüveg használata, az időponthoz igazított táplálás is befolyásolhatja a szoptatást és a tej termelődését. A cumi, cumisüveg használatakor fennáll a veszély, hogy a baba nem kerül elégszer mellre, így a tejtermelés nem tudja követni a baba igényeit, de a szopás technikájára is kihathat.

Igény szerinti szoptatás

Mikor hazamegyünk a kórházból, az újszülöttek zárójelentésében gyakran találkozhatunk ezzel a mondattal: szoptatás igény szerint. De egy újdonsült anyuka honnan tudhatja, mit is jelent ez pontosan? Az intenzív közelség baba és édesanyja között nem csak a várandósságra, hanem a szülést követő 9 hónapra is értendő. Az anya gondoskodása nélkül a baba nem tudna túlélni, állandó szoptatásra és gondoskodásra van szüksége.

A szoptatás nem csak a baba táplálását jelenti, hanem megnyugtathatjuk vele, csillapíthatjuk a fájdalmát. Valójában ezt jelenti az igény szerinti szoptatás. Ha csecsemőnk jelzi igényét, teljesítjük, nem korlátozzuk a szoptatás időtartamát és gyakoriságát. Ez jelenthet 8-12 szoptatást is naponta. Megbízhatunk kisbabánkban, biztosan egyértelmű jelét fogja adni nekünk, ha éhes. Leggyakrabban kezét a szájához emeli, szopó mozgásokat és hangokat mutat.

Az eldobható BabyOno melltartóbetét hasznos kiegészítője lehet a szoptatási időszaknak. Nagyon finom és lágy anyagok felhasználásával készült, nagy nedvesség felvevő képességgel rendelkezik, így könnyedén felszívja a spontán kicsöpögő anyatejet, ezzel növelve komfortérzetünket.

Szoptatási helyzetek

Már mindent elolvastál a szoptatásról, mire a szülőszobába mész? Mégis, mikor kisbabádat a kezedbe adják, fogalmad sincs, hogyan fogj bele a szoptatásba? Egyrészt a kórházak általában nagyon segítőkészek, bent létünk alatt a csecsemőápolók és a szülésznők is megmutatják, hogyan tartsuk helyesen kisbabánkat, a második napon pedig szoptatási tanácsadó is érkezik az édesanyákhoz. 4 alaphelyzetet viszont érdemes már előre tanulmányoznunk:

  • A leggyakrabban használt szoptatási póz: a bölcsőtartás. Az édesanya az alkarjára helyezi a babát úgy, hogy a baba feje a könyökhajlatnál legyen. Ügyeljünk rá, hogy füle, válla és csípője egy vonalban helyezkedjen el. Alkarunk alá és hátunk mögé tegyünk párnát.
  • Hónaljtartás: Ez a póz nagy mell, lapos mellbimbó és ikrek szoptatása esetén a legkiválóbb választás. A babát tartsd a karod alatt úgy, hogy a baba feje a karodhoz közelebbi mellen legyen, lábai a karod alatt.
  • Kereszttartás: Ha a csecsemő éppen a bal mellből szopik, akkor a jobb kezeddel tartsd, miközben tenyereddel támasztod a tarkóját. Ebben a pozícióban a baba nagyon könnyen a mellre tud tapadni.
  • Oldal fekvő helyzet: Leggyakrabban az éjjeli szoptatások alkalmával alkalmazzák az anyukák, hiszen ebben a pózban nem kell támasztani a babát, ők is pihenhetnek közben. Mindketten oldalukon vannak, egymással szemben.

Minden szoptatás alkalmával törekedjünk a legkényelmesebb pózt felvenni, hogy ezzel is hozzájáruljunk a baba nyugodt és meghitt táplálásához. A Lansinoh szoptatópárna használatával könnyedén, természetes testhelyzetben tudod szoptatni kisbabádat, nem szükséges előre hajolnod, így ideális a megfelelő mellre helyezés és rátapadás kialakításához, valamint segít a hátfájás megelőzésében.

Kiegyensúlyozott táplálkozás szoptatás alatt

Arról, hogy mit szabad, és mit nem fogyasztani a szoptatás időszakában, megoszlanak a vélemények. Az viszont tény, hogy a megfelelő mennyiségű és összetételű anyatej képződéséhez elengedhetetlen, hogy az anya elegendő mennyiségű folyadékot igyon, és táplálkozáskor megfelelő energia- és tápanyag tartalmú ételeket vigyen be.

A terhesség alatt felszedett plusz kilók sok édesanyát zavarnak szülés után, viszont a fogyókúrát felejtsük el! De ez nem azt jelenti, hogy nem figyelhetünk oda, milyen ételeket fogyasztunk. A tejtermelés megindulásához és a szervezet mielőbbi regenerációjához igyekezzünk fehérje-, és vitamindús ételeket, zsírokat és szénhidrátokat is az asztalunkra varázsolni nap, mint nap.

  • Korábban óvták az édesanyákat a K betűs ételek fogyasztásától, mint a káposzta, a karfiol vagy a kelbimbó. Ma már inkább azt tanácsolják, hogy a kismama mindent fogyasszon, de figyelje kisbabája reakcióját. Jegyezzük fel, miket fogyasztunk, és ha a babának ebben az időszakban fájt a hasa, felpuffadt, vagy kiütései lettek, vizsgáljuk meg a listánkat, és szűrjük ki, melyik étel okozhatta a gondot.
  • Szoptatás idején naponta 200 kalóriával is több energiára lehet szükség, mint várandósságunk alatt.
  • Az anyatej kálciumtartalma magas, így ilyenkor az eredeti szükségletnél több, 1500 mg kalcium bevitele szükséges, hogy az anya csontvesztesége csökkenjen.
  • Különösen fontos a megfelelő zsírsavak bevitele, fogyasszunk halakat, repceolajat és dióféléket, amik jótékony hatással bírnak az anyatej összetételére.

Így tárold helyesen az anyatejet!

Előfordulhat olyan örömteli helyzet, hogy babánk igényeinél jóval több tejünk termelődik. Ez esetben fejéssel tudjuk kiüríteni a mellet. Vannak olyan mellszívók, melyekhez közvetlenül csatlakoztathatunk anyatejtároló zacskót, ezzel időt takarítunk meg. Emellett kényelmesebb, kevesebbet kell mosogatni, és az anyatej összetevőinek károsodásától sem kell tartanunk az öntögetések miatt.

Ha mellszívónk nem rendelkezik közvetlen kapcsolatos tejtároló zacskóval, könnyen beszerezhetünk pár jó minőségű poharat vagy tasakot, melyek kifejezetten anyatej tárolására lettek kifejlesztve. Válasszunk vastag anyagú, biztonságosan záródó zacskót. Az anyatej nagyon érzékeny, így különös figyelmet igényel tárolása és felolvasztása. Szobahőmérsékleten maximum 6 órán át tároljuk, hűtőszekrényben 5 napig, mélyfagyasztóban (ha az folyamatos -18 °C-on van) 6, de akár 12 hónapig is. Mielőtt elteszed, ne felejtsd el ráírni a fejés idejét.

Válassz webáruházunk megbízható márkáinak anyatejtartó zacskói és poharai közül.

A fagyasztott anyatejet a lehető leglassabban olvasszuk ki. Tartózkodjunk a mikrohullámú készüléktől, használjunk hideg vagy kézmeleg vizet, de a kifejezetten erre a célra készült üvegmelegítő is jó megoldás lehet. Felolvasztás után felbontás nélkül 24 óráig tárolhatjuk hűtőszekrényben, viszont felbontás után 12 órán belül használjuk fel. Ha a felolvasztott anyatejből megmarad, soha ne fagyasszuk újra!

Bízz magadban, gyermekedben, és ne feledd, hogy semmivel nem tudsz nagyobb ajándékot adni kisbabádnak, mint ha minél tovább szoptatod őt.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Nyugi, az e-mail címed nem tesszük közzé az oldalon, csak ellenőrzési célra kérjük be.

Kosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása