Barion Pixel

Várandósság: fogantatástól a szülés pillanatáig

2023. 01. 17. | Termékek, Várandósság | 0 hozzászólás

Mi zajlik egy édesanya testében a várandósság 9 hónapjában és hogyan fejlődik lépésről-lépésre a magzat? Mire figyeljünk és mit vigyünk magunkkal a kórházba? Cikkünkben a három trimeszter legfontosabb állomásairól, tudnivalóiról olvashatsz és ajánlunk pár praktikus terméket, amik megkönnyítik ezt az időszakot.

Anyának lenni az egyik legfantasztikusabb dolog, ami nővel történhet. Gyermeke megszületése igazi csoda, amire hónapokon át vár és készül. Ideális esetben a várandósság 9 hónapja az örömről, a tervezésről és a gondoskodó féltésről szól. Néha azonban ezt az időszakot beárnyékolhatják rosszullétek, aggódó gondolatok, hangulatingadozások, ijedtségre okot adó vizsgálati eredmények. Milyen testi és lelki változásokon megy át egy várandós nő? Milyen trükkökkel és termékekkel lehet megkönnyíteni ezt az időszakot? Ezekre válaszolunk mai cikkünkben.

Az első trimeszter

A várandósság időszakát három szakaszra, trimeszterre bontjuk. Az első a 12. hétig, a második a 27. hétig, a harmadik pedig a szülésig tart. A beágyazódás pillanatától a kis életet embriónak hívjuk. Maga a beágyazódás járhat szurkáló érzéssel, pecsételő vérzéssel, de nem minden esetben. Ezt követően az embriót már édesanyja teste táplálja (kb. négy hetes kortól), így fokozottan érdemes figyelnünk életmódunkra, és a magzatvédő vitaminok elkezdése is javasolt. A terhesség 6. hetében ajánlott felkeresnünk nőgyógyászunkat, hogy megnyugtasson minket az embrió jó helyen ágyazódott-e be.

Ebben az időszakban már érezhetünk testi tüneteket is, mellfeszülést, alhasi fájdalmat, fáradékonyságot. Viszont az esetlegesen szedett gyógyszerek megválasztására különösen oda kell figyelni, hiszen az embrió az első trimeszterben a legsérülékenyebb. Várandósság alatt fejfájásra, fogfájásra vagy mozgásszervi fájdalmak kezelésére a paracetamol az elsőként választandó hatóanyag. Viszont amíg lehet, törekedjünk a gyógyszeres kezelés nélküli megoldásra. Fejfájás esetén sétáljunk egyet a friss levegőn, vagy végezzünk jóga- és relaxálógyakorlatokat. Derékfájás esetén keressünk egy kismama masszőrt vagy gyógytornászt.

Amíg az édesanya súlya az első trimeszterben nem gyarapodik, a kicsi rendkívül gyorsan növekszik. A 8. hét végére már szinte minden szerv kialakul, fejlődnek az izmok. A 9. héten kb. 15-17 milliméter, egy héttel később pedig már 24 milliméter is lehet. A 3. hónapban már érdemes felkeresnünk a területileg illetékes védőnőt, aki hasznos tanácsokkal lát majd el minket, illetve a háziorvostól is el kell kérnünk a szükséges beutalókat a laborvizsgálatokhoz. A 12. hét igazi mérföldkő, megtörténik az első genetikai ultrahang, a kicsi pedig embrióból magzattá avanzsál. A vetélés kockázata nagyban csökken, így sok édesanya megnyugszik ebben az időszakban.

A második trimeszter

A 12. hét elteltével általában a kismamák jobban érzik magukat, ritkulnak a rosszullétek, és a kezdeti fáradékonyságot felválthatja egy energikusabb időszak. A mozgás az egész terhesség alatt nagyon fontos (főleg ha előtte is sportoltunk), a második trimeszter kiválóan alkalmas elkezdeni a kismamatornát vagy a jógát. A magzatra és az édesanyára is pozitív hatással van, a megfelelő erőnlét pedig nagyban befolyásolja magát a szülést.

Ekkor már elkezd nőni a has, mert a méh kiemelkedik. Megjelennek a baba első hajszálai, az idegrendszer, illetve a gyomor- és bélrendszer folyamatosan fejlődik. A nemi szervek is ekkor differenciálódnak, bár a mai orvostudomány alapján sok esetben már a 12. hetes genetikai ultrahangon nagy eséllyel meg tudják jósolni.

A 16. héten a magzat már hallja a kintről beszűrődő hangokat is. Az elején furcsának és életidegennek tűnhet, de bátran beszéljünk, énekeljünk pocakunknak, illetve a komolyzene hallgatása is jó hatással van a picire, mert üteme nagyban hasonlít az anya szívverésére. Sok mindentől függhet, de általában ebben az időszakban érezzük meg először kisbabánk mozgását.

A 18. hét magasságában a magzat már eléri a 20 centimétert, a has pedig szépen gömbölyödik. Viseljük büszkén, válasszunk kényelmes ruházatot. Ekkor már érdemes beszerezni egy magzatvédő övet, ha az édesanya autót vezet. A BeSafe magzatvédő öv a medence irányába húzza le és a has alatt vezeti el az övet, ezáltal fokozottan védi a kismamát és születendő gyermekét.

A 18. hét betöltése után következik a második genetikai ultrahang. A baba már lenyeli, majd kipisili a magzatvizet, lassan elkezdenek kialakulni a csontfogak kezdeményei. A kismama súlya gyarapszik, a mirigyállomány megnagyobbodik, így a mellek méretében is jelentős változás következhet be. Ne halogassuk az új, kényelmes melltartók beszerzését! A 25. héten a pici leginkább súlyt és zsírréteget növeszt, ekkortól alakulnak ki az agykéreg rétegei. A második trimeszter végére a baba mozgása kiválthat némi váratlan fájdalmat, ahogy szerveinkhez ér. Gyakrabban kell meglátogatnunk a mosdót, légszomjat és gyomorégést is tapasztalhatunk.

A harmadik trimeszter

A 28. héten a babánk csaknem 40 centiméter és körülbelül egy kiló. Tüdeje gyorsan fejlődik, már a szemét is nyitogatja. Mivel szerveinknek helyet kell adni növekvő méhünknek, egyre kényelmetlenebb lehet a fekvés, az alvás. Egy szoptatópárna már ilyenkor jól jöhet, segíti a gerincet, támaszként szolgál a fáradt és fájó hát és lábak számára. A kisbaba megszületése után pedig eredeti funkciójára tudod használni: a Lansinoh szoptatópárna használatával könnyedén természetes testhelyzetben tudod szoptatni kisbabádat, nem szükséges előre hajolnod, így ideális a megfelelő mellre helyezés és rátapadás kialakításához, valamint segít a hátfájás megelőzésében.

A 29. héten megtörténik a harmadik genetikai ultrahang is. Ezután ideje, hogy nőgyógyászoddal megtervezzétek a szülést, megnézd a szülőszobát. A 34. héten a magzat már 2200 gramm körül mozog, gyarapodása egyre gyorsabb. A 36. héten az idegrendszere és a tüdeje még érik, minden más viszont tökéletesen kifejlődött. Ha babánk úgy döntene ekkor születik meg, már nem számítana koraszülöttnek.

Mi legyen a kórházi táskánkban?

Eljött az ideje, hogy összekészítsük a legfontosabb dolgokat, amik velünk mennek majd a szülőszobára.

  • Kezdjük az iratokkal, ezek hiánya okozhat némi fennakadást a kórházban: személyes iratok, házassági anyakönyvi kivonat, terhességi kiskönyv, vizsgálatok eredményei
  • Ruhák és kiegészítők az édesanyának: hálóing, zokni, papucs, 2-3 eldobható bugyi, köntös, egy nagy és egy kisebb törölköző
  • Komfortérzetet segítő termékek: sok folyadék (szénsavas víz), szőlőcukor, némi étel, torokcukorka (a szülészeten sokszor száraz a levegő, egy császármetszés után nagyon kellemetlen, ha ránk tör a köhögés), WC ülőkére helyezhető papírülőke, fertőtlenítő kendő, tisztálkodó szerek
  • Szoptatáshoz: melltartó betét, Lansinoh bimbóvédő krém, mely megnyugtatja és védi az érzékeny, sebes mellbimbót

  • A babának: újszülött pelenkák, popsitörlő kendő, babapopsi krém, textil pelenka, takaró, pár kényelmes rugdalózó (érdemes több rétegben öltöztetni a meleg szülészet ellenére is), 7-8 body, zokni, pamutkesztyű, sapka, cumisüveg
  • A gyakorlat kórházanként eltér, érdemes tájékozódni a konkrét szülészeten, hogy mikre van szükség és mi az, amit biztosítanak.

Eljött az idő, gyermekünk születik

Ideális esetben a 40. hétre várjuk kisbabánkat, de természetesen ez minden esetben más és más. Gyakori, hogy 1-2 héttel hamarabb érkezik, de ha a 41. héten sem születik meg, nőgyógyászunk megindíthatja, elősegítheti a szülést. A szülés vagy egyre sűrűbben jelentkező rendszeres fájásokkal kezdődik, vagy pedig a magzatvíz elfolyik/szivárogni kezd. Ilyen esetben már mindenképpen érdemes bemenni a kórházba, akkor is, ha nem egyértelműek a jelek.

Ha az édesanya figyelmét már nem lehet elterelni az összehúzódásokról, nem tud másról beszélni, nem tud mással foglalkozni, az az aktív vajúdás jele. A szülőszobán a legfontosabb a lelki segítség: bátorítani és megerősíteni az édesanyát, hogy képes végigcsinálni.

A Zsiráf Babaáruház kínálatában minden szükséges kelléket és felszerelést megtalálsz, amire a terhesség, a szülés és az azt követő időszakban szükségetek lehet.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Nyugi, az e-mail címed nem tesszük közzé az oldalon, csak ellenőrzési célra kérjük be.

Kosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása