Barion Pixel

A legjobb fejlesztő játékok korosztály szerint

2023. 12. 07. | Ajándékok, Játékok, Karácsony, Termékek | 0 hozzászólás

A gyermekek otthoni fejlesztése kapcsán fontos a tudatosság, a fokozatosság, a bővítés, a lassú, de folyamatos ütemezés és az életkori sajátosságok figyelembevétele is. A fejlesztő játékoknak fontos szerepük van a babák és a kisgyermekek fejlődésében. Ezek a játékok segítik a kognitív, érzelmi, szociális és motorikus készségek kialakulását. A legfontosabb azonban a változatosság és a játékhoz való pozitív hozzáállás, amely segíti a gyermeket felfedezni és élvezni a tanulást és a fejlődést. Ezekhez adunk ötleteket mai cikkünkben.

Fejlesztő játékok babáknak 

A babáknak való fejlesztő játékok kiválasztásakor fontos figyelembe venni, hogy a legkisebbek idejét még többnyire környezetük felfedezése és alapvető érzékszerveik fejlesztése teszi ki. Néhány javasolt játéktípus a babák számára:

  • Puha tapintású könyvek, plüss kockák: A kifejezetten kisgyermekeknek tervezett puha könyvek érzékeny tapintású felületekkel rendelkeznek, amelyek segítik az érzékszervi fejlődést. A Little Dutch plüss készségfejlesztő kockái részletesen kidolgozott, minőségi anyagból készülnek, hosszú időre lekötik a baba figyelmét, és elvarázsolják őket.

1.ábra: Little Dutch plüss készségfejlesztő kocka

  • Zenélő játékok: Olyan játékok, amelyek különböző hangokat, zenei effekteket vagy egyszerű dallamokat játszanak. Ezek segíthetnek a hallási érzékszerv fejlesztésében. A BabyOno zenélő-forgó játék kellemes, nyugtató zenét játszik, amit fa kiságyra és utazóágyra is rögzíthetsz.

2.ábra: BabyOno zenélő-forgó játék

  • Kontrasztos mintájú játékok: Babáknak a fekete-fehér vagy élénk színű és kontrasztos mintájú játékok segíthetnek a látás fejlődésében, mivel a csecsemők elsősorban magas kontrasztú dolgokra reagálnak. A Taf Toys játszószőnyeg könyvének egyik oldala fekete-fehér, ezen kívül babatükör, rágóka, és csörgő-zenélő-világító játékok is fejlesztik a gyermek érzékelését és motorikus funkcióit.

3. ábra: TafToys játszószőnyeg All Around Me

  • Felfedező szőnyegek: Olyan szőnyegek, amelyek különböző textúrákat, tükröket, és egyéb érzékszervi stimulációkat tartalmaznak. Ezek segíthetnek a babák érzékszerveinek fejlődésében és a hason fekvő idő kellemesebbé tételében. A Kikkaboo interaktív játszószőnyeg minden oldala zárt, a felső ívek levehetőek.

4.ábra: Kikkaboo játszószőnyeg 18 labdával

  • Fényjátékok: Azok a játékok, amelyek kis fényeket bocsátanak ki, érdekesek lehetnek a babák számára, és segíthetnek a koordináció fejlesztésében. A Badabulle zenélő éjjeli fény csillagos égboltot varázsol és kellemes dallamot játszik, ami megnyugtatja és elaltatja a babát.

5.ábra: Badabulle zenélő éjjeli fény – Bárány

Fontos, hogy a fejlesztő játékok ne legyenek túl bonyolultak és ne tartalmazzanak kis alkatrészeket, amelyeket a babák lenyelhetnek. Mindig figyelj az ajánlott életkorra és a biztonságra, és engedd meg a babának, hogy saját tempójában fedezze fel a játékokat.

Játékos fejlesztés 1 éves kortól 

Az egyévesek számára a legjobb fejlesztő játékok olyanok, amelyek támogatják az érzékszerveik fejlődését, a finommotorikus készségeiket, valamint segítik a kognitív és társadalmi készségeik fejlődését. Néhány javasolt fejlesztő játéktípus ennek a korosztálynak:

  • Építőkockák: Nagyobb méretű építőkockák, amelyeket könnyen megfoghatnak és egymásra rakhatnak. Ez segíti a finommotorikus készségek és az alapvető építési készségek fejlesztését.
  • Színes, puha labdák: A guruló labdák követése segíthet a kisgyermekeknek a mozgás és a koordináció fejlesztésében. A puha anyagból készült labdák biztonságosak a tapogatáshoz és a dobáláshoz.
  • Dobozok és tartók: A finommotorikus készségeket és a szem-kéz koordinációt fejlesztik az olyan játékok, amelyekkel a gyermek tárgyakat betehet és kivehet a tartóba. A Little Dutch fa formabedobó kockába 4 különböző elem illeszthető. A nyílások színe megegyezik az elemek színével, így a szín alapján is párosítható. Fejleszti a térbeli tájékozódást és a formafelismerést is.

6. ábra: Little Dutch fa formabedobó kocka

  • Mozgásra ösztönző játékok: Az első születésnap környékén a gyerekek megteszik első önálló lépéseiket, így válogathatunk a mozgásfejlesztő játékok közül. A forgó, egyensúlyfejlesztő, a felfújható, ugráló játékok, bébijárgányok és járássegítő játékok segíthetnek a járási készségek és az egyensúly fejlesztésében. A gyermekek első lépéseit segíti a multifunkciós fa járássegítő, ami egyben fejleszt és szórakoztat. Élénk színeivel és érdekes játékokkal a gyermeked kedvence lesz.

7.ábra: Timeless Tools Multifunkciós fa járássegítő

  • Zenei játékok: Egyszerű ütőhangszerek, csörgők vagy zenei játékok, amelyekkel a gyermek különböző hangokat hozhat létre. Ez támogathatja a zenei érzéket és a koordinációt. A csörgők egyben rágókaként is funkcionálnak, a szilikon elemek pedig masszírozzák a babák ínyét, így több szempontból is hasznos kiegészítő lehet.

8.ábra: Babyono csörgő-rágóka

  • Puzzle-k: Nagyobb méretű, könnyen megfogható puzzle-k, amelyek segíthetnek a formák és színek felismerésében, valamint a kézügyesség fejlesztésében. A Little Dutch fa fogantyús, hangos kirakója állatutánzó és hajó kürt hanggal ellátott. Fejleszti a formafelismerést, a szem-kéz koordinációt, és a finommotorikát.

9.ábra: Little Dutch hangos puzzle – tengerész

Készségfejlesztő játékok 2 éves kortól 

Ebben a korban olyan játékok közül próbáljunk választani, amelyek segítik a finommotorikus és társadalmi készségeik fejlődését, támogatják a kognitív és nyelvi fejlődésüket. Pár kiváló játékötlet:

  • Építőkockák: Nagyobb méretű építőkockák, amelyekkel a gyermek tornyokat építhet vagy formákat alkothat. Ez segíti a kézügyességüket és a kreativitásukat. Az építkezés örök kedvenc a gyerekek körében, és kreativitásuknak csak a fantáziájuk szabhat határt! A Little Dutch 50 db-os fa építőkockái gyerekbarát, vízbázisú festékkel kezeltek. Az egyes elemekből bármit meg lehet építeni, és praktikus tároló doboz tartozik hozzá.

10.ábra: Little Dutch fa építőkocka 50db

  • Színes ceruzák és papír: Egyszerű rajzolás, színezés vagy gyurmázás segíthet a finommotorikus készségek, a kéz-szem koordináció és a kreativitás fejlesztésében.
  • Színes puzzle-k: Két éves kor körül a gyerekek képesek egyszerűbb puzzle-ket összerakni. Ez fejleszti a problémamegoldó készségeiket, és segíthet a forma- és méretfelismerésben. Tanítsd meg neki játékosan az órát a Little Dutch óra puzzle segítségével. Az óra mozgatható mutatókkal van ellátva.

11.ábra: Little Dutch óra puzzle

  • Mozgásra ösztönző játékok: 2 évesen a kisgyerek kifejezetten szeret mozogni, igényli, hogy minél több időt a szabadban töltsön. Testének szinte minden porcikáját magabiztosan tudja már irányítani. Készen áll a legapróbb dolgok felfedezésére is és a tudásszomja sosem elégül ki. Olyan játékok, mint a tricikli vagy a labda, amelyeket gurítani, dobni lehet, segíthetnek a fizikai fejlődésükben és a koordinációjukban. Széles tricikli kínálatunkban biztosan megtalálod a nektek megfelelőt, és 10 érv a tricikli, azaz a háromkerekű kerékpár mellett című cikkünk is hasznos információkat rejt.

12.ábra: Zopa Tricikli ZooGo

  • Szerepjátékhoz használható játékok: Plüss állatok, babák, kis konyha vagy szerszámkészlet segíthet a kisgyermeknek a szerepjátékban és a társadalmi készségeik fejlesztésében. A Little Dutch fa munkapad igazi szerelő műhellyé alakítja át a gyerekszobát, ahol a kis szerelő munkások kreativitása kibontakozhat.

13.ábra: Little Dutch fa munkapad FSC

  • Zenei játékok: Egyszerű ütőhangszerek vagy zenélő játékok, amelyek támogatják a ritmusérzéküket és a hallásfejlődésüket. A Little Dutch xilofon szórakoztató fa hangszer, ami leköti a gyermekek figyelmét és elvarázsolja őket a zene világába.

15.ábra: Little Dutch xilofon gyerekeknek

A legjobb fejlesztő játékok 3 éves kortól

A saját akarat, önkifejezés egyre jobban megjelenik ebben az időszakban. Itt már kialakul, mik a kedvenc irányok, kedvenc karakterek, érdeklődési körök. Íme néhány ajánlott játéktípus:

  • Kreatív építőjátékok: Például a klasszikus LEGO vagy más nagyméretű építőkockák, amelyek segítik a gyermeket a kreativitás és a problémamegoldó készségek fejlesztésében.
  • Színes festékek és ecsetek: 3 éves kortól már bátran adj ecsetet gyermeked kezébe! A festés támogatja a finommotorikus készségeket, valamint segíti a kifejező művészetet és a színekkel való ismerkedést.
  • Játékkonyha és étel: Minden gyermek szeretne olyan lenni, mint a szülei. Elkezdi őket utánozni, és örömmel besegít a főzésbe, sütésbe, bevásárlásba, szerelésbe. Egy játékkonyha hosszú évekig lehet a gyermek kedvence, minden fejlődési szakaszban új lehetőségeket kínálva. Segíthet a szerepjátékban és a szociális készségek fejlesztésében, valamint lehetőséget ad a kreativitás kibontakoztatására. Exkluzív fa játékkonyha a Little Dutch-tól című cikkünkben megismerheted a legszebb és az egyik legnépszerűbb játékkonyhát. De a vágható gyümölcsök is kiválóan fejlesztik a gyermek finommotorikus képességeit, szem-kéz koordinációt.

16.ábra: Little Dutch vágható gyümölcsök

  • Szókártyák és társasjátékok: Olyan játékok, amelyek segítik a szókincsbővítést, a számolást és az alapvető társadalmi szabályok megértését. Egy jó társasjátéknak mindig nagy sikere van, főleg, ha abban a kisgyerkőcök is részt tudnak venni. A Little Dutch karácsonyi társasjátéka ügyességi- és logikai játék, amely fejleszti a koncentrációt és igazán szórakoztató.

17.ábra: Little Dutch karácsonyi társasjáték

  • Mozgásra ösztönző játékok: Triciklik, futóbiciklik vagy labda, amelyek segítik a fizikai fejlődést, valamint a testtudat és az egyensúly fejlesztését.

18.ábra: Zopa futóbicikli

  • Interaktív könyvek: Az interaktív könyvek segítik a szókincs fejlődését, a hangokkal vagy mozgó részekkel ellátott termékek pedig fokozzák a gyermek érdeklődését. A Little Dutch könyv nagyméretű, részletgazdag képekkel van ellátva, az állatok nevei angol nyelven vannak felírva. Az állatok élőhely szerint vannak csoportosítva: háziállatok, levegőben élő, erdőben élő, farmon élő, tengerben élő, dzsungelben élő, sarkvidéken élő, és szavannán élő állatok.

19.ábra: Little Dutch képeskönyv – My first animal book

Bármilyen korosztálynak is választunk játékot, fontos, hogy azok biztonságosak legyenek, és megfeleljenek a jelenlegi fejlődési szintjüknek. Egy készségfejlesztő játék nagyon hasznos lehet, de ne felejtsünk el tudatosan minden nap pár percet arra szánni, hogy tanítsuk gyermekünket, játszunk vele. Ez nem csak magabiztosságot nyújt a kicsinek, de ezek a közös tevékenységek a szülőt is nagyban segítik, hogy jobban megismerjék gyermeküket.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Nyugi, az e-mail címed nem tesszük közzé az oldalon, csak ellenőrzési célra kérjük be.

Kosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása